Ora de educaţie în librărie

Acum câteva zile am fost la o librărie să cumpăr o carte pe care mi-o doream de mult, Fahrenheit 451, şi, în timp ce căutam printre rafturi, un bătrânel a intrat în vorba cu mine şi imediat a pornit un monolog din care mulţi tineri credincioşi au ce învăţa:
De curând, a fost ziua unui nepoțel de-al meu și am fost pus în situația de a-i cumpăra un cadou. Ceea ce pare simplu la prima vedere, dar extrem de complicat în realitate. E destul de greu, oricât te-ai gândi, să îți dai sema de ce anume are nevoie un copil în zilele noastre. Dacă mă raportam la ceea ce își dorește, este destul de clar. Ca orice copil de vârsta lui, își dorește gadget-uri, aplicații, aparatură de ultimă oră. Sunt împotriva acestei idei, mi se pare prostesc să îi dai posibilitatea unui copil să stea cât mai mult în casă în loc să facă ceva util și creativ, care să îi dea posibilitatea să se dezvolte atât intelectual, cât și moral. E foarte greu să găsești ceva ce ar putea atrage atenția și capta interesul unui copil de vârsta lui, însă mi-am spus că e important să reușesc să îl distrag de la gadget-uri și să îi strârnesc interesul pentru ceva mult mai puțin dăunător.

Am decis că cea mai bună idee este să încerc să îi atrag atenția prin lectură. La vârsta sa, lectura este cel mai important aspect,  are un rol decisiv în formarea personalității lui, a gândirii și a raționalizării sale ulterioare. Așadar, am încercat să găsesc o carte care să îi stârnească interesul, dar care să fie și accesibilă pentru vârsta lui, însă în același timp să aibă și un pachet de cunoștințe solid din care să poată învăța ceva, pentru că până la urmă, asta e ideea, ce anume va reuși să asimileze din ceea ce citește.

Ca și în cazul jocurilor video sau a filmelor, și multe cărți sunt pline de conținut dăunător, care pot avea un impact negativ asupra dezvoltării psihologice a copilului. Lucru pe care încercam, pe cât posibil, să îl evit. Așadar, am decis că ar fi indicat să îi cumpăr cărți cu un conținut științific, astfel poate învăța câte ceva din toate și nici nu va avea impact dăunător asupra sa. Însă după cum știm, unele cărți cu conținut științific sunt foarte greoaie, sunt scrise într-o manieră care nu poate fi accesibilă unui copil. Și astfel, nu știam ce să fac. În cele din urmă, a venit soluția salvatoare. Am găsit cărți științifice cu explicaţii ilustrate. Prezintă pe lângă textul clasic diverse explicații ale pasajelor, cât și ilustrații menite să vină în ajutorul înțelegerii celor scrise.

Ideea mea se pare că a avut succes. Nepoțelul meu a îndrăgit cartea cu explicaţii încă din primele momente. Am reușit să îi stârnesc interesul pentru lectură și să îl ajut să acumuleze noi cunoștințe, să își dezvolte imaginația și să scape de stresul și energiile negative pe care le capeți în timpul abuzului de jocuri video. Acum, în fiecare seară citește câteva pasaje din această carte și pare extrem de entuziasmat de ceea ce citește, căci abia vrea să o mai lase din mână.

Mă bucur că am reușit să îl țin la distanță de lumea viciată a gadgeturilor și a tehnologiei și că am reușit să îl fac să aibă o preocupare mult mai sănătoasă și mai relaxantă, precum cartea cu explicații științifice, care mai târziu îi va face mult mai mult bine.
Următoarea postare
« Prev Post
Postarea precedentă
Următoarea postare »